Mobieltje achter het stuur: een oplossing

Door Ruudjah op woensdag 6 december 2017 15:56 - Reacties (56)
Categorie: -, Views: 6.656

Deze blogpost presenteert een oplossing voor het "mobieltje achter het stuur" probleem.

Bij begin autorijden start de bestuurder de app, laat ik deze voor het gemak even "VeiligRijdenApp" (VRA) noemen. Deze app doet niets meer dan registreren welke app in de voorgrond is. Het resultaat zal dus een tijdlijn zijn met per tijdspanne de app die wordt gebruikt. Bij einde autorijden stopt de bestuurder de app.

De overheid verplicht de bestuurder een VRA te gebruiken. De politie kan hierop controleren en boetes uitdelen. Verder kan de politie controleren of de bestuurder WhatsApp gebruikt tijdens het rijden (VRA heeft dit immers geregistreerd), Google maps heeft gebruikt, Chrome, et cetera. De bestuurder kan een boete krijgen wanneer hij onverantwoordelijk zijn mobiel gebruikt. Wat "onverantwoordelijk" is, laat ik hier in het midden.

Wanneer er nu een ongeluk gebeurd waar de bestuurder bij betrokken is en hij heeft geen VRA aan staan, dan is de bestuurder (mede)verantwoordelijk. Heeft de bestuurder wél VRA aan staan én was hij aan het WhatsAppen/Chromen/Snappen ten tijde van het ongeluk, dan is de bestuurder verantwoordelijk.

VRA's kunnen door iedere partij worden ontwikkeld. De overheid schrijft richtlijnen en eisen uit, en certificeert VRA's.

Bedenkingen:
  • Wat als de bestuurder een mobiel van een niet-bestuurder gebruikt?
  • "Onverantwoordelijk" gedrag zal uiteindelijk door de rechter worden bepaald. De overheid zal middels blacklists (e.g. WhatsApp, Facebook messenger) en whitelists (Google Maps, TomTom, BelApp) bepalen wat zwart en wit is. Grijze gevallen zullen per situatie moeten worden bekeken.
  • Het log wat een VRA genereerd is in principe privé, maar mag voor handhavingsdoeleinden worden gedeeld met politie/justitie. Het zal primair een "vrijsprekend karakter" hebben.
  • Draait dit hele idee niet de bewijslast om? (schuldig tot tegendeel bewezen?)

Volgende: Pirate Bay blokkade: €50 05-'12 Pirate Bay blokkade: €50

Reacties


Door Tweakers user KevinT, woensdag 6 december 2017 16:04

En wat als de politie iemand aanhoudt die geen smartphone heeft?

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 december 2017 16:05]


Door Tweakers user Zorian, woensdag 6 december 2017 16:07

Haha nee. Dit gaat zo hard niet gebeuren. No freaking way dat de overheid mij kan verplichten een door hun gemaakte app te moeten installeren. Dan neem ik nog liever de bekeuring op me.

Leuk idee, maar nee. Not gonna fly. En zat methodes om dit te omzeilen, al helemaal als je root hebt.

Oh en even voor de duidelijkheid: Ik gebruik mijn mobiel niet echt achter het stuur. Enkel voor navigatie en daarvoor hangt ie aan het raam.

Je vergeet trouwens het grootste punt bij je bedenkingen: Privacy.
Een app als dit is een grove schending van de privacy aangezien het dan alles van de gebruikers bij houdt, en zelfs deelt. De (grond)wet houdt een app als dit dus al tegen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 december 2017 16:13]


Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 16:21

En wat als de politie iemand aanhoudt die geen smartphone heeft?
Dan kan je hem dus niet gebruiken, en is er geen probleem, dus ook geen oplossing nodig. Dus niet anders dan nu het geval: Je hebt geen telefoon dus zal je nooit een boete krijgen voor niet-handsfree bellen.
No freaking way dat de overheid mij kan verplichten een door hun gemaakte app te moeten installeren.
VRA's kunnen door iedere partij worden ontwikkeld. De overheid schrijft richtlijnen en eisen uit, en certificeert VRA's.
De overheid zal dus zelf geen VRA gaan ontwikkelen.
En zat methodes om dit te omzeilen, al helemaal als je root hebt.
Als je dit gaat omzeilen, dan pas je bewijsmateriaal aan en daar staan hoge straffen op. Verder zijn hier veel technische oplossingen voor; bijvoorbeeld cloud-sync met hashing.

Of de grondwet dit tegenhoud zullen juristen moeten bepalen. Ik heb al een bedenking genoemd (omdraaien bewijslast).

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 6 december 2017 16:31

Bij begin autorijden start de bestuurder de app, laat ik deze voor het gemak even "VeiligRijdenApp" (VRA) noemen.
Hier begint het probleem. Ik wil mijn mobiele telefoon niet uit mijn broekzak/jas halen om een app op te starten en achteraf weer uit te schakelen.
Voor het gevoel heb ik je blog wel verder gelezen
Wanneer er nu een ongeluk gebeurd waar de bestuurder bij betrokken is en hij heeft geen VRA aan staan, dan is de bestuurder (mede)verantwoordelijk
Gelukkig heb ik verder gelezen, wat dit slaat nergens op voor mensen als ik die hun smartphone niet gebruiken.

Als ik de telefoon achter in de auto heb liggen of in mijn broekzak, zou ik dus (mede)verantwoordelijk zijn.

Een smartphone is slim. Je apps registeren sowieso al een hoop data en de smartphone zelf houdt alle handelingen bij in logfiles. Als deze gegevens (eenvoudiger) uit de smartphone gehaald kunnen worden door forensisch onderzoekers, dan zou je het als extra bewijslast kunnen gebruiken. Dit moet uiteraard samen met ander bewijs zijn zoals: getuigenverklaringen, camera's die al boven het wegdek hangen (en die wellicht op de auto/bestuurder kunnen inzoomen).

Maak gebruik van de huidige technieken, maar laat mij niet tig handelingen doen voordat ik in- / uit de auto stap doordat te veel mensen verslaafd zijn aan hun telefoon terwijl ze op de weg moeten letten.

Door Tweakers user Thedr, woensdag 6 december 2017 16:34

Gaat hem nooit worden dit. Het is evengoed verboden om de apps op je whitelist te gebruiken; je mag simpelweg onder het rijden je smartphone niet aanraken, punt. Alleen er kort naar kijken mag, bijvoorbeeld om een navigatie-instructie op te kunnen volgen. Kan je die verleiding niet weerstaan dan moet je je smartphone maar even in het dashboardkastje gooien of in je tas of jas laten zitten.
Het is overigens ook verboden om een kwartier met je radio te gaan lopen pielen (dat levert gevaarlijk weggedrag op, overtreding artikel 5.
Probleem is dat dit alles een bijzonder grijs gebied is, en deels ter beoordeling van de agent en rechter is. Het is eigenlijk raar dat ik niet even op het scherm van mijn smartphone mag tikken om een oproep te beantwoorden, maar op het touchscreen van de radio mag het weer wel... Genoeg auto's overigens waarbij de telefoon via het infotainment systeem te besturen is, daar hoor je dan weer niemand over.
Van mij mag het allemaal onder artikel 5 komen te vallen en ter beoordeling van agenten en rechters :)

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 16:37

Hier begint het probleem. Ik wil mijn mobiele telefoon niet uit mijn broekzak/jas halen om een app op te starten en achteraf weer uit te schakelen.
Hier zijn technische oplossingen voor: Bijvoorbeeld integratie met IFTTT en een RFID sticker/bluetooth beacon in je auto. Doordat VRA's door iedere partij kunnen worden geïmplementeerd, zal er concurrentie ontstaan en heb je de mogelijkheid een VRA te gebruiken die dit soort features heeft.

Als je geen mobieltje hebt, dan zal je dus nooit verantwoordelijk kunnen worden gehouden bij geen gebruik VRA. Dit is logisch en spreekt voor zich.
Een smartphone is slim. Je apps registeren sowieso al een hoop data en de smartphone zelf houdt alle handelingen bij in logfiles. Als deze gegevens (eenvoudiger) uit de smartphone gehaald kunnen worden door forensisch onderzoekers, dan zou je het als extra bewijslast kunnen gebruiken.
Er moet geen forensisch onderzoeker nodig hoeven zijn om deze data uit te lezen. Een agent heeft momenteel immers geen mogelijkheid te handhaven; dat is deel van het probleem. De agent moet zélf gedeeltelijk de rol kunnen hebben van de forensisch onderzoeker: bepalen of de verkeersdeelnemer onverantwoordelijk zijn mobieltje gebruikt. Een VRA biedt precies deze oplossing.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 16:40

Van mij mag het allemaal onder artikel 5 komen te vallen en ter beoordeling van agenten en rechters.
En hoe dacht je agenten dit te kunnen laten doen? Precies, dat kunnen ze niet en dat is onderdeel van het probleem: agenten hebben geen mogelijkheid te handhaven. Een VRA biedt deze mogelijkheid wél.
Probleem is dat dit alles een bijzonder grijs gebied is, en deels ter beoordeling van de agent en rechter is.
Er zijn, zoals je zelfs al aangeeft, hele witte en hele zwarte kanten. Deze kunnen we eenvoudig valideren danwel elimineren. Alleen is er geen raamwerk om dit te doen. Een VRA biedt precies dit raamwerk.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 6 december 2017 16:50

Een agent heeft andere zaken aan zijn/haar hoofd dan direct bewijs aan te leveren voor de officier van justitie. De agent moet de veiligheid handhaven, mensen redden, bewijs markeren en de rechercheur heeft de tijd en bevoegdheid om andere zaken te regelen, zoals gebruik maken van het bewijs. De rechercheur kan het ook aan de forensisch onderzoeker overlaten.

Het is voor agenten overigens geen enkel probleem om een heterdaadje te betrappen. Als ik het als leek eenvoudig zie, dan kan een getrainde agent dat met 2 vingers in de neus. De camera in de auto of bijrijder kan het filmen voor extra bewijs, al is een 2e agent al voldoende als bewijslast.

Appgegevens zijn nodig als er al iets is gebeurd en dat kun je dus eenvoudig overlaten aan mensen die daar meer tijd voor hebben dan de agent op straat.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 16:53

Het is voor agenten overigens geen enkel probleem om een heterdaadje te betrappen.
Dat is het wél. Als ik Google maps instrueer een andere route te gaan kiezen, dan zit ik met mijn handen aan het mobieltje. In principe niet onveilig doch nodig en geoorloofd. Hoe kan een agent zien dat ik dat in Google Maps doe, maar niet in WhatsApp? Dat is zelfs als hij achter mij of naast mijn auto staat bijzonder lastig vast te stellen.

Forensisch onderzoekers zijn duur. Bovendien is het niet nodig een FO in te zetten voor een dergelijke overtreding. Gevalletje met olifant op mug schieten.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 6 december 2017 17:06

Het verbod is niet alleen op appen, maar op mobiel gebruik in het algemeen. Niet appen wil dus ook zeggen, niet op Facebook of Instagram of dacht je dat dat wel mocht dan?

Een andere route kiezen of files melden in Waze mogen dus ook niet. Je bent met je mobiel bezig in plaats van te focussen op de rijbaan voor je.

Mag je dan wel een appel eten? Over het algemeen kun je prima een appel eten en naar de rijbaan kijken. Je appel gooi je daarna in een zak die altijd op dezelfde plek (achter je stoel) ligt.

Door Tweakers user Qwerty-273, woensdag 6 december 2017 17:20

En hoe ga je dan om met zowel een prive als zakelijk toestel? Dan op beide de app moeten installeren en activeren voor het rijden? Wat als je drie of meer toestellen bij je hebt (de IT'er met een aantal test devices op zak)? Of prive en zakelijk zowel een telefoon als een tablet?

Wat met de verschillende en meer exotische besturingssystemen? Gaat die app daar wel goed op werken?

Het probleem is dat mensen de regelgeving aan de laars lappen, daar heb je het controlerende orgaan van de politie die komt kijken of de regelgeving na geleeft wordt. Niet dat je verplicht wordt om een app te gaan gebruiken. Want dan zouden gelijk ook alle auto's met een alcoholslot uitgerust kunnen worden, of andere toeters en bellen voor veilig rijden.

Door Tweakers user Thedr, woensdag 6 december 2017 17:24

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 16:53:
[...]
Dat is het wél. Als ik Google maps instrueer een andere route te gaan kiezen, dan zit ik met mijn handen aan het mobieltje.
En dat mag dus ook niet, net als whatsappen of wat dan ook. Precies wat ik hierboven al zeg. Je mag naar je telefoon kijken, niet aankomen.
In principe niet onveilig doch nodig en geoorloofd. Hoe kan een agent zien dat ik dat in Google Maps doe, maar niet in WhatsApp? Dat is zelfs als hij achter mij of naast mijn auto staat bijzonder lastig vast te stellen.
En daarom is het dus verboden er aan te zitten, ook als je met Google Maps/ Waze/Openstreetmaps bezig bent :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 december 2017 17:24]


Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 17:30

En hoe ga je dan om met zowel een prive als zakelijk toestel? Dan op beide de app moeten installeren en activeren voor het rijden?
Ja. Een beetje app zal dit automatisch doen (bijvoorbeeld met RFID, IFTTT, bluetooth en cloud-sync.
Wat als je drie of meer toestellen bij je hebt (de IT'er met een aantal test devices op zak)?
Nu ga je richting edge-cases. Die zullen er altijd zijn er blijven, en de rechter is daar uiteindelijk de aangewezen persoon voor om te bepalen of het onverantwoordelijk gedrag is.
daar heb je het controlerende orgaan van de politie die komt kijken of de regelgeving na geleeft wordt
Precies. Alleen dit controlerende orgaan heeft zeer grote moeite met de uitvoering van zijn taak. Een persoon die een ongeluk veroorzaakt terwijl hij appt kan eenvoudigweg z'n mobieltje wegleggen. Alleen bij ernstige of zeer ernstige ongelukken zal er een forensisch onderzoeker aan te pas komen. Controles, lichte ongelukken, middelzware ongelukken gaan echt geen log-analyse op mobieltjes krijgen. Ten eerste snapt een agent niet hoe hij dit moet doen, ten tweede is het zeer tijdrovend werk.
Niet dat je verplicht wordt om een app te gaan gebruiken. Want dan zouden gelijk ook alle auto's met een alcoholslot uitgerust kunnen worden, of andere toeters en bellen voor veilig rijden.
De afweging tussen verkeersveiligheid en verplicht gebruik van een app helt voor mij al heel snel de kant op voor verplicht maken van een app. Er is geen of nauwelijks verhoogde inbreuk van privacy, terwijl de voordelen al snel richting het gebied van mensenlevens redden gaan.
Ik heb geen cijfers bij de hand, maar ik schat in dat alcohol een minder groot probleem is dan appen tijdens het rijden.
Verder verplichten wij al het gebruik van veel veiligheidsmaatregelen. Zo is een gordel verplicht, een rijbewijs, APK, auto ontwerpen moeten gekeurd worden, en er zijn vast nog meer.

Een VRA is relatief eenvoudig en kan heel veel ongelukken in potentie voorkomen.

Door Tweakers user FatalZero, woensdag 6 december 2017 17:47

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 16:53:
[...]
Als ik Google maps instrueer een andere route te gaan kiezen, dan zit ik met mijn handen aan het mobieltje. In principe niet onveilig doch nodig en geoorloofd.
In principe vind ik dit al ongeoorloofd gebruik. Je bent namelijk bezig om je navigatiesysteem in te stellen en heb je ogen niet op de weg.
Was het daarom ook niet jaren geleden een trend dat ingebouwde en losse navigatiesystemen van o.a. TomTom en Garmin alleen waren in te stellen als je stil staat en niet tijdens het rijden?

Zelf heb ik een ingebouwd navigatiesysteem, ik gebruik tijdens het rijden alleen maar spraakbesturing wanneer ik van bestemming wil wijzigen omdat ik weet dat wanneer ik dat 'met het handje' via een touchscreen gaat doen ik meer bezig ben met de juiste knoppen indrukken dan iets anders.

Daarnaast, als je kijkt naar de oplossingen om een telefoon te bedienen via je navigatiesysteem zoals Apple CarPlay, dan is de interface en mogelijkheden zo enorm beperkt. Zelfs mijn infotainment systeem in de auto (Renault R-Link 2, gebaseerd op Android geloof ik) schakelt hele stukken functionaliteit uit tijdens het rijden. En terecht.

De oplossing is simpelweg al geregeld in de wet. Je dient je mobiele telefoon niet te bedienen tijdens het rijden. Moeten wij dit probleem dan oplossen met Apps die white/blacklisten en data verzameld en beschikbaar stelt voor overheden?
Daar voel ik heel weinig voor. Vind het risico op inbreuk op privacy veelste groot. Zoals je zelf al beschreef in je originele post:
Het log wat een VRA genereerd is in principe privé, maar mag voor handhavingsdoeleinden worden gedeeld met politie/justitie.
Misschien ben ik een pessimist, maar wanneer ik lees 'in principe prive' dan interpreteer ik dit als zeer eenvoudig en mogelijk on-transparant zonder enige vorm van controle van de burger opvraagbaar door de overheid.

Is het dan niet beter om een dergelijke functiebeperking in het apparaat zelf in te bouwen, alle social media / chat / communicatie apps uitschakelen wanneer snelheid > 5 km/u en locatie is not equal to Openbaar Vervoer? Of iets vergelijkbaars, zonder logging, alleen de effectieve uitvoer?

Echter, hiermee ga je het probleem nog niet oplossen, het probleem is niet het apparaat ansich. De oplossing voor het smartphone gebruik tijdens deelname aan het verkeer (ook voor fietsers!) is niet alleen van technische aard, maar ook maatschappelijk. Mensen zijn teveel met zichzelf en hun eigen wereldje bezig waarin het onmiddelijk gevaar, risico en veiligheid van jezelf en anderen grondig worden onderschat.

Het puur verbieden (wat eigenlijk al effectief is sinds RVV 1990) is klaarblijkelijk niet voldoende. Kijk naar het verbod op verkoop van alcoholische dranken onder de 18 jaar, een hard verbod om een maatschappelijk probleem (alcohol gebruik/misbruik) aan te pakken. Resultaten zijn niet een unaniem succes. Ik vrees dat het alleen nemen van technologische maatregelen om een maatschappelijk probleem op te lossen ruimschoots onvoldoende zullen zijn. De echte verstokte mensen krijg je niet of moeilijk mee, want de huidige 'Appers' blijven ondanks aansprakelijksheid voor ongelukken en hoge bekeuringen toch appen.

Misschien moeten de consequenties van smartphone gebruik gelijkgetrokken gaan worden met alcoholgebruik. Nu is telefoongebruik vaak alleen een boete. Misschien is rijontzegging een goede maatregel?

Door Tweakers user Puc van S., woensdag 6 december 2017 17:47

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 16:21:
[...]

Dan kan je hem dus niet gebruiken, en is er geen probleem, dus ook geen oplossing nodig. Dus niet anders dan nu het geval: Je hebt geen telefoon dus zal je nooit een boete krijgen voor niet-handsfree bellen.
Je gaat voorbij aan het smartphone (aka dumbphone of featurephone) verhaal, kan nog steeds gebruikt worden om te sms'en/appen/pingen maar kan je geen apps op installeren.

Daarnaast: wat voor je passagier? Moet die ook die app opstarten? hoe ga je anders bewijzen dat de bestuurder niet de telefoon van de passagier gebruikt om te appen?

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 6 december 2017 17:49

Ach, mocht dit idee bewaarheid worden, ben ik wel veilig met mijn Windows Phone, wie maakt daar nou een app voor? :+

Als ander punt zou ik het nog wel willen gooien op betrouwbaarheid van de app, wat als die onder het rijden crasht? Of je telefoon crasht en start opnieuw op, zonder dat je het door hebt, het ding zit immers als het goed is in je broekzak.

Ook krijg je gegarandeerd data-lekken, en namaak-apps zie ik ook wel gebeuren.

Hou het lekker simpel: zorg voor meer controle, ik rij dan wel niet heel veel, haal misschien de 5k per jaar momenteel, maar ik zie praktisch nooit zichtbare politie op de weg. Grote voordeel van meer politie op de weg is dat ze ook direct op andere dingen kunnen controleren, zoals bumperkleven, en nu in de donkere tijd van het jaar verlichting.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 17:50

Je gaat voorbij aan het smartphone (aka dumbphone of featurephone) verhaal, kan nog steeds gebruikt worden om te sms'en/appen/pingen maar kan je geen apps op installeren.
Ik denk dat we dat tegenwoordig gerust kunnen classificeren als een edge-case.
Daarnaast: wat voor je passagier? Moet die ook die app opstarten? hoe ga je anders bewijzen dat de bestuurder niet de telefoon van de passagier gebruikt om te appen?
Inderdaad een lastig geval. Waarschijnlijk zal een VRA hiervoor geen sluitende oplossing bieden, maar wel een hele goede oplossing. Ik vermoed dat het redelijk los gaat lopen. Want waarom zou een bestuurder een mobieltje van een passagier gebruiken? Er zullen vast redenen voor te vinden zijn, maar over het algemeen heeft de bestuurder niet echt een belang of motief dit te doen.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 17:53

Hou het lekker simpel: zorg voor meer controle
Maar hoe kan een agent momenteel controleren? Dat kan een agent helemaal niet, en daarom gebeurd het niet. Visuele inspectie is al zeer lastig en als er al visuele inspectie is dan is de btrouwbaarheid behoorlijk slecht (het is moeilijk te zien of en wat je fout doet op een mobiel).

Gerichte app-controles (zoals met alcohol) zijn momenteel onmogelijk, een VRA lost dit probleem op.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 18:01

Is het dan niet beter om een dergelijke functiebeperking in het apparaat zelf in te bouwen, alle social media / chat / communicatie apps uitschakelen wanneer snelheid > 5 km/u en locatie is not equal to Openbaar Vervoer? Of iets vergelijkbaars, zonder logging, alleen de effectieve uitvoer?
Dit is vele malen invasiever. En kan bovendien voor gevaarlijke situaties zorgen: stel dat je een app om wat voor reden dan ook nodig hebt.

Het delen van je VRA log hoeft in de praktijk niets voor te stellen. Je laat de agent je timeline zien, en klaar. Dan deel je alsnog je data, maar slechts visueel en zonder enige databestand wat wordt gedeeld.

Ik ben het helemaal met je eens dat er een maatschappelijke component in zit in je verder zeer heldere betoog. Ik vemoed dat mijn voorgestelde oplossing dit probleem op z'n minst enigszins te lijf gaat. Het zorgt er namelijk voor een signaal (naast die van de huidige campagnes op borden en tv/radiospotjes) van de overheid uit dat dit een serieus probleem is en dus een serieuze oplossing mandateert.

Door Tweakers user 461943, woensdag 6 december 2017 18:22

Wat een waardeloos idee.

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 6 december 2017 19:27

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 17:53:
[...]

Maar hoe kan een agent momenteel controleren? Dat kan een agent helemaal niet, en daarom gebeurd het niet. Visuele inspectie is al zeer lastig en als er al visuele inspectie is dan is de btrouwbaarheid behoorlijk slecht (het is moeilijk te zien of en wat je fout doet op een mobiel).

Gerichte app-controles (zoals met alcohol) zijn momenteel onmogelijk, een VRA lost dit probleem op.
Met zijn ogen, op dezelfde manier als rijden zonder gordel bijvoorbeeld beboet wordt.

Wat iemand doet met een telefoon in zijn hand is niet belangrijk, je mag dat ding gewoon niet in je hand houden tijdens het rijden. Of je ondertussen porno kijkt, een selfie maakt, met oma belt, of alledrie tegelijk, het boeit niet.

Nog een leuke trouwens: Telefoons zijn niet zo heel stevig, stel je hebt een ongeluk en je telefoon sneuvelt, wat dan? Je kan het niet meer op de telefoon zelf laten zien, en als alles gelogd wordt naar de cloud, heb je een enorme inbraak op je privacy.

Jouw plan van app-controles zijn simpelweg ongrondwettelijk: Ik moet dan 2 hele foute dingen doen: Meewerken aan mijn eigen veroordeling, en mijn onschuld bewijzen, want ik ben schuldig totdat ik laat zien dat ik niks fout heb gedaan. Dingen die niet horen in ons land.

Ik blijf erbij, gewoon meer, zichtbare, politie op de weg. Kunnen ze direct wat doen aan alle andere mensen die het verkeer somehow onveilig maken.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 20:12

Jouw plan van app-controles zijn simpelweg ongrondwettelijk: Ik moet dan 2 hele foute dingen doen: Meewerken aan mijn eigen veroordeling, en mijn onschuld bewijzen, want ik ben schuldig totdat ik laat zien dat ik niks fout heb gedaan. Dingen die niet horen in ons land.
Dit merkte ik inderdaad al op bij mijn bedenkingen. Hier zou ik wel eens een jurist over willen horen.
Met zijn ogen, op dezelfde manier als rijden zonder gordel bijvoorbeeld beboet wordt.
Dat is niet erg effectief zoals nu blijkt. Meer politie gaat dit probleem ook niet echt oplossen. Het is gewoon erg lastig om te herkennen dat iemand z'n mobiel gebruikt tijdens het besturen.

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 6 december 2017 20:19

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 20:12:
Dat is niet erg effectief zoals nu blijkt. Meer politie gaat dit probleem ook niet echt oplossen. Het is gewoon erg lastig om te herkennen dat iemand z'n mobiel gebruikt tijdens het besturen.
Het is niet effectief omdat er nog nauwelijks politie op de weg is. Hier in Friesland is het echt speciaal om zomaar een politiewagen te zien in het wild, zonder dat de feestverlichting aanstaat.

En zo moeilijk is het toch niet om te zien? Kwestie van naar binnen kijken, gaat wel wat makkelijker in een hoge auto, maar als bijrijder is het echt niet moeilijk om te kijken wat iemand aan het doen is onder het rijden.

Een poos terug heeft de politie hier in de buurt op die manier een hele stapel bekeuringen gegeven aan appende bestuurders: In een ongemarkeerd busje veel inhalen, bijrijder kijkt in de ingehaalde auto of iemand met de telefoon aan het pielen is, zo ja werd er contact opgenomen met een stapeltje motoragenten verderop dat ze die en die auto eventjes moesten laten stoppen.

Dus het kan prima, er moet alleen wel personeel voor zijn.

Door Tweakers user Ruudjah, woensdag 6 december 2017 20:44

Een poos terug heeft de politie hier in de buurt op die manier een hele stapel bekeuringen gegeven aan appende bestuurders: In een ongemarkeerd busje veel inhalen, bijrijder kijkt in de ingehaalde auto of iemand met de telefoon aan het pielen is, zo ja werd er contact opgenomen met een stapeltje motoragenten verderop dat ze die en die auto eventjes moesten laten stoppen.
Dit geeeft voor mij aan dat handhaving op z'n minst lastig is. Ze hebben er nogal een hoop voor nodig om controles te doen. En inhalen wordt de boel ook niet veiliger op, zeker als je bedenkt dat de meeste mensen gewoon maximum snelheid rijden. Een ongemarkeerd busje, motoragenten en inhalen is nu niet precies eenvoudig.

Door Tweakers user Kiswum, woensdag 6 december 2017 20:50

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 17:53:
[...]

Maar hoe kan een agent momenteel controleren? Dat kan een agent helemaal niet, en daarom gebeurd het niet. Visuele inspectie is al zeer lastig en als er al visuele inspectie is dan is de btrouwbaarheid behoorlijk slecht (het is moeilijk te zien of en wat je fout doet op een mobiel).

Gerichte app-controles (zoals met alcohol) zijn momenteel onmogelijk, een VRA lost dit probleem op.
Het lijkt erop dat je de app zelf wil doordrukken maar niet inziet dat agenten dit eenvoudig kunnen controleren.
De agent kan dit ten eerste waarnemen, volgen en daarna beboeten. Eigenlijk precies hetzelfde als een snelheidscontrole. Zoals ik eerder aangaf, als ik zie dat iemand op een mobiel bezig is, dan kan een getrainde persoon dit vele malen beter. Ik mag hopen dat jij dat ook wel inziet. Een agent kan het duidelijk wel, maar het probleem is dat ze niet altijd zichtbaar zijn op straat.

Handhaving: Dit kan door mensen te beboeten, maar daarvoor moet je personeel hebben. Het hele app verhaal moet je gewoon vergeten en zorg er als overheid voor dat er meer blauw op straat is.

Straf: Tevens moet het bedienen van een telefoon worden gezien als een misdrijf, net als rijden onder invloed. Je krijgt bij een korte snelheidsovertreding niet direct een boete om dat je 5 sec. 140 reed, maar je krijgt het wel als je dat 5 minuten doet. Even op OK drukken op je smartphone zal geen boete opleveren, maar wel als je er langere tijd op zit (meer dan 10 seconden bijvoorbeeld). Tevens ben je al goed te herkennen door je slordige rijgedrag. Dat is een reden om iemand na te trekken en te volgen. Enkele seconde later zal duidelijk zijn dat je je vooral bezighield met je telefoon.

Door handhaving en straf, wordt de bewustzijn van de verslaafde aangepakt en zal de bestuurder tot inzinking komen en hopelijk voordat die persoon een slachtoffer maakt.

Nogmaals, weg met apps en meer blauw op straat (2 personen in een voertuig of voertuig + camera om alles te registreren).

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 6 december 2017 21:29

Ruudjah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 20:44:
[...]

Dit geeeft voor mij aan dat handhaving op z'n minst lastig is. Ze hebben er nogal een hoop voor nodig om controles te doen. En inhalen wordt de boel ook niet veiliger op, zeker als je bedenkt dat de meeste mensen gewoon maximum snelheid rijden. Een ongemarkeerd busje, motoragenten en inhalen is nu niet precies eenvoudig.
Gelukkig is iedereen verplichten een app te downloaden, die niet door de overheid is gemaakt dus je gaat geheid datalekken, spoof-apps en ander gedoe krijgen, en die 30 verschillende apps dan laten controleren door agenten wél eenvoudig :X

Deze manier van handhaven deed men overigens alleen maar omdat ze in een paar uurtjes tijd gewoon een hele stapel boetes wouden uitdelen. Een normale politiewagen of zelfs maar 1 enkele motoragent kan al prima handhaven, alleen kan die niet in een paar uur tijd meer dan 100 boetes uitdelen.

Door Tweakers user Theo, donderdag 7 december 2017 07:23

Gelukkig heb ik nog een dumbphone en kan ik gewoon sms'en zonder VRA!

Wat trouwens als je een oud of exotisch OS hebt? Stel je hebt nog een oud toestel met Android 2.x, Tyzen of Windows Mobile? Mag je dan niet je auto starten? Of moeten app-ontwikkelaars ook voor deze exoten en dinosauriërs gaan ontwikkelen?

Door Tweakers user walteij, donderdag 7 december 2017 07:35

Ik weet niet of Android en iOS dit hebben, maar Windows Phone heeft gewoon een car mode.
Niks geen extra app installeren (die je dan vergeet op te starten), gewoon instellen dat car-mode ingeschakeld wordt zodra je verbinding maakt met een specifiek Bluetooth apparaat (de radio/navigatie van je auto dus).
Hiermee worden alle notificaties automatisch tegengehouden. Het enige dat nog doorkomt zijn telefoongesprekken (die je dat via de BT van je auto kunt beantwoorden) en SMSjes (wat bijna niemand meer gebruikt).

Dat ziet er zo uit
Via het knopje "Apparaten toevoegen" worden alle BT apparaten getoond die gekoppeld zijn/waren met mijn telefoon. Via een schuifknopje kun je deze per stuk aan of uit zetten. Dus als ik 5 auto's heb, kan ik carmode voor alle 5 de auto's inschakelen, terwijl deze voor andere apparaten uit blijft.
Inschakelen van carmode gaat helemaal automatisch, hoef ik (nadat ik de apparaten heb gekozen) niets meer aan te veranderen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 07:42]


Door Tweakers user Chielemans, donderdag 7 december 2017 08:09

Wat goed zou werken is als je dit idee pitcht bij een verzekeraar. Mensen die de app aanzetten, aantoonbaar, krijgen x% korting op hun verzekering, omdat de kans dat ze een ongeluk krijgen met x% vermindert.
Zelfde idee, maar nu verdien je geen geld door boetes te vermijden, maar door korting op je premie.

Door Tweakers user DeltaAlfaGamma, donderdag 7 december 2017 09:13

Waarom stel je nu steeds dat het zo moeilijk is voor de politie om te controleren? Ze rijden langs een (langzaam- en half op de vluchtstrook rijdende) auto en kijken door het raampje naar binnen. Makkelijker kan het toch niet?
Als dat dan al een probleem is, is er een andere oplossing: ga boven op een willekeurig viaduct staan met een camera en schrijf iedereen een boete op kenteken. Bijkomend voordeel is dat je dan ook de vrachtwagenchauffeurs kunt zien. (En je controleert direct op verlichting, gordel e.d.)
Daar heb je dus helemaal geen apps voor nodig, waarbij je zelf moet aantonen dat je onschuldig bent.

Door Tweakers user Ruudjah, donderdag 7 december 2017 10:25

Controle door politie is lastig omdat:
  • Geautomatiseerde controle nog niet praktisch haalbaar is (Belgische flitstechnologie is slechts heel beperkt inzetbaar)
  • Visuele controle lastig is
  • Tijd van agenten in het verkeer zeer laag is in Nederland (wegcontrole/snelwegcontrole)
  • "False-positives" voor veel onbegrip zorgen (e.g. navigatie gebruiken op je mobiel wat geïnterpreteerd wordt als onverantwoordelijk gedrag)
Dit blijkt wel uit de cijfers.

Een flitspaal, milieuzonecamera of trajectcontrolesysteem is triviaal om in te zetten voor de overheid. En daarmee controleer je heel veel en zorg je direct voor een boost in veiligheid en leefbaarheid. Zoiets bestaat niet voor mobieltjesgebruik tijdens besturen.

"Car-mode" werkt niet omdat blijkbaar niemand het gebruikt. Er is dus een heel duidelijk signaal van de overheid voor nodig, met dringende maatregelen.

Wat betreft het "bewijs omdraaien" verhaal: Ik begrijp dat vrachtwagenchauffeurs al jaren logging gebruiken voor hun diensttijden. Dat is wat mij betreft een heel duidelijk precedent: gedrag in het verkeer loggen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 10:30]


Door Tweakers user gmblom, donderdag 7 december 2017 11:11

Elke oplossingsvorm waarbij iedereen iets moet doen (een app installeren, een kastje in je auto bouwen) is per definitie niet schaalbaar. Punt.

Door Tweakers user Ruudjah, donderdag 7 december 2017 11:15

Techniek kan ervoor zorgen dat je als bestuurder nauwelijks iets meer hoeft te doen, asl hij al iets hoeft te doen. Denk aan een bluetooth beacon of RFID tag die autmatisch registreert wanneer de bestuurder wegrijdt.

Verder geldt dat je als bestuurder al een hoop moet doen: denk aan APK, machine controle (motorolie/koelvloeistof et cetera), navigatie, en zo zijn er nog wel meer te bedenken.

Door Tweakers user YourMom, donderdag 7 december 2017 11:31

Dit is geen oplossing. Weet je waarom ik dat weet?


- die bestuurders die nu hun voeten vegen aan het verbod om niet handsfree te bellen, zullen ook hun voeten vegen aan het verplicht installeren en gebruiken van om-het-even-welke door de overheid opgelegde app.
- Een hoop bestuurders heeft lak aan de verplichting om gordel te dragen
- idem voor het verplichte gebruik van richtingaanwijzers
- idem voor het gebruik van zijspiegels bij manoeuvres
- idem voor het consequent stoppen waar het moet, voorrang verlenen 'ook al zou je nog snel snel door kunnen', afstand houden, ritsen, defensief rijden, hoffelijk zijn,...
-etc, etc, etc, etc...

het enige dat helpt is de pakkans en de boetes verhogen, als je genoeg aan mensen hun centen zit zullen ze op-den-duur wel 2x nadenken of ze nog maar eens 115 euro willen weggooien aan een boete.

Het is een mooi idee hoor, die apps, en speciale 'smartphone-vakjes' in nieuwe wagens... Maar het probleem is altijd dat de verantwoordelijkheid nog steeds bij de gebruiker ligt. Je kan dingen verplichten zoveel je wil maar de bestuurder heeft uiteindelijk nog steeds de keuze om foert te zeggen.
Effectief stoppen voor een volle dwarse lijn is ook verplicht, zelfs al komt er in de verste verte niks af: hoeveel doen er dit consequent?!

Mensen zijn van nature gewoontedieren en slechte gewoontes leer je niet af door sexy oplossingkjes maar door hen het te laten voelen waar het pijn doet: de portemonnee.


...en dan is er nog dat andere punt: mensen verplichten om eender wat op hun persoonlijke eigendom (smartphone) te installeren... Ik weet één ding: dit heeft bij mij het omgekeerde effect. Als de overheid al begint om ons te verplichten om appjes of software te gaan installeren is het bye bye smartphone! Zoiets is trouwens niet te verdedigen in een rechtbank, dan moet de overheid ons maar allemaal een mobieltje cadeau doen ook.

Door Tweakers user SinergyX, donderdag 7 december 2017 13:03

Apps? Dus geen browser? Makkelijk te omzeilen door gewoon naar www.facebook.com te gaan. En verplicht? Bouwen ze speciaal er dan nog eentje voor WM10?

Nee, ze moeten de controle 10x groter maken, zet er maar 100 man extra op.

Of mijn persoonlijk favoriet:
Tiplijn. Dashcam beelden uploaden naar de politie, duidelijk zichtbaar bellen/kenteken, dat is dan 400 euro.

Door Tweakers user Ruudjah, donderdag 7 december 2017 13:09

Een browser is gewoon een app hoor. En zoals ik boven al meld, is het een kandidaat om op de blacklist te zetten.

Door Tweakers user ShellGhost, donderdag 7 december 2017 13:43

De pakkans moet inderdaad eerst flink omhoog voordat er ergens een verbod op moet komen. Je hebt niks aan een verbod als de pakkans 0 of 0,1% is. Dat werkt niet.

Door Tweakers user YourMom, donderdag 7 december 2017 13:59

SinergyX schreef op donderdag 7 december 2017 @ 13:03:
Apps? Dus geen browser? Makkelijk te omzeilen door gewoon naar www.facebook.com te gaan. En verplicht? Bouwen ze speciaal er dan nog eentje voor WM10?

Nee, ze moeten de controle 10x groter maken, zet er maar 100 man extra op.

Of mijn persoonlijk favoriet:
Tiplijn. Dashcam beelden uploaden naar de politie, duidelijk zichtbaar bellen/kenteken, dat is dan 400 euro.
Kijk, ik ben tegen allerhande regelneverij... Maar in dit geval maak ik een uitzondering omdat het gaat over iedereen z'n veiligheid, en geen 'vaag' veiligheidsgevoel maar echte zwart-op-wit te bewijzen veiligheid van iedereen die zich op de openbare weg begeeft.

Volgens mij kan men dan niet streng genoeg zijn en zo een tiplijn is idd. een stap in de goeie richting, het zorgt op z'n minst voor een verhoging van de pakkans.

Ik zit er ook dagelijks in, in het verkeer, voor de voorbije 11 jaar met de wagen, de laatste 3 jaar met de fiets en ik kan echt niet harder benadrukken dat meer controle en hogere boetes om recidive te ontmoedigen broodnodig zijn.

Vorige zomer nog veel geluk gehad dat ik op tijd van mijn fiets gesprongen was terwijl ik reed waar ik moest rijden en perfect zichtbaar was, maar tegenpartij was te druk bezig met weet-ik-veel-wat-allemaal behalve aan het opletten. De littekens op elleboog, handpalm en buik zijn nu een interessant item geworden op familiefeestjes...

Door Tweakers user Sniffels, donderdag 7 december 2017 14:45

Het is simpelweg bewustwording, als mn telefoon trilt in mn broekzak dan denk ik "oh, ok, straks als ik thuis kom dan kijk ik even wat iemand heeft te melden".
Heb ik ook in eeen restaurant, bij vrienden of op de sportvereniging waar ik met meerdere mensen zit.

Door Tweakers user YourMom, donderdag 7 december 2017 15:03

Sniffels schreef op donderdag 7 december 2017 @ 14:45:
Het is simpelweg bewustwording, als mn telefoon trilt in mn broekzak dan denk ik "oh, ok, straks als ik thuis kom dan kijk ik even wat iemand heeft te melden".
Heb ik ook in eeen restaurant, bij vrienden of op de sportvereniging waar ik met meerdere mensen zit.
Idd, ik dacht dat ik de enige was bij wie dat zo is. Grapje, uiteraard weet ik dat ik niet de enige ben maar soms lijkt het echt wel zo. Ik word vaak genoeg gebeld terwijl ik aan het fietsen ben en zeker nu met handschoenen aan kàn ik gewoon niet opnemen tenzij ik stop. Maar zelfs wanneer dat wel zou kunnen, 's zomers, doe ik dat gewoon niet, ik kijk wel wanneer ik ter plekke ben en als het écht dringend is, dan zal men wel een paar keer na elkaar terugbellen, dan besef ik ook dat er iets is en zet ik me meteen aan de kant.

En diezelfde mechanismen werken wanneer ik met de wagen rijd; telefoon gaat: het boeit me niet tot ik ter plekke ben. en appen of SMS'sen is mij al helemaal vreemd achter het stuur, ik snap dan ook totaal niet waarom dat voor velen zo'n gigantisch belang heeft dat ze het niet even kunnen laten.

Door Tweakers user ShellGhost, donderdag 7 december 2017 15:11

EagleEye1290 schreef op donderdag 7 december 2017 @ 15:03:
[...]


Idd, ik dacht dat ik de enige was bij wie dat zo is. Grapje, uiteraard weet ik dat ik niet de enige ben maar soms lijkt het echt wel zo. Ik word vaak genoeg gebeld terwijl ik aan het fietsen ben en zeker nu met handschoenen aan kàn ik gewoon niet opnemen tenzij ik stop. Maar zelfs wanneer dat wel zou kunnen, 's zomers, doe ik dat gewoon niet, ik kijk wel wanneer ik ter plekke ben en als het écht dringend is, dan zal men wel een paar keer na elkaar terugbellen, dan besef ik ook dat er iets is en zet ik me meteen aan de kant.

En diezelfde mechanismen werken wanneer ik met de wagen rijd; telefoon gaat: het boeit me niet tot ik ter plekke ben. en appen of SMS'sen is mij al helemaal vreemd achter het stuur, ik snap dan ook totaal niet waarom dat voor velen zo'n gigantisch belang heeft dat ze het niet even kunnen laten.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fear_of_missing_out


Door Tweakers user Gamebuster, donderdag 7 december 2017 15:46

Wat een onzin dit. Dan neem ik toch 2 mobieltjes mee... 1tje heb ik gewoon 24/7 je stomme app aanstaan :) En wat als ik geen mobiel heb, of mijn bijrijder wil de mobiel bedienen?

Er is geen enkel scenario hoe dit kan werken.

Pakkans vergroten, boetes verhogen, reclame campagnes en ontwikkeling zelfrijdende auto's doorduwen. Dat zijn dingen die werken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 15:51]


Door Tweakers user Luca, donderdag 7 december 2017 17:02

De overheid die mij gaat verplichten om een app te installeren? Wut? :D

Door Tweakers user Ruudjah, donderdag 7 december 2017 17:09

Toegegeven, daar moest ik ook even aan wennen. Maar het is helemaal niet zo gek: we worden ook verplicht de gordel om te doen, belasting aan te geven via een website (of een desktop app te installeren), de APK te doen... Een overheid die je verplicht een app te gebruiken is dan helemaal niet zo vreemd. Als het mensenlevens red en voorkomt mensenlevens ellendig te maken, dan is dat wat mij betreft een redelijke afweging.

Door Tweakers user Dets, donderdag 7 december 2017 18:05

Gordel e.d. dragen actief bij aan de veiligheid. Je kunt een gordel/airbag nu eenmaal niet vervangen door een handeling die je zelf kunt doen. Een app installeren en gebruiken draagt nergens aan bij als ik van mijn mobiel af blijf.
Sowieso wil ik geen verplichte app van de overheid. Daarnaast, wie gaat de compatibiliteit controleren? Moet ik straks wachten met IOS updaten omdat de app nog niet getest is?
Een verzekeraar de macht geven wil ik ook niet. Ik verzeker de dingen die nodig zijn en gedraag me redelijk binnen de regels. Het zal ongetwijfeld de natte droom zijn van iedere verzekeraar om zo grip te krijgen op het doen en laten van zijn klanten.

Door Tweakers user SECURITEH, donderdag 7 december 2017 19:56

Hoe ga je om als iemand een (oude) smartphone heeft met een minder gangbaar OS (ik zelf heb bijvoorbeeld een BB10 telefoon). Gaat de overheid de kosten dragen om alles te ondersteunen en niet alleen de laatste versies van IOS en Android?

Edit: Owja, en wat nou als je meerdere telefoons hebt (1 prive en 1 werk bijv.), moet je dan op alle 2 de app activeren? Om maar niets te zeggen dat je vergeet dat je (werk)mobiel in je jaszak zit en je bijvoorbeeld even snel boodschappen gaat doen... Oeps ik had de app niet aan en nu ben ik gelijk schuldig?

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 20:05]


Door Tweakers user SpoekGTi, vrijdag 8 december 2017 12:00

Ehm en hoe gaat de veilig rijden app om met CarPlay, immers ik kan prima via Siri berichtjes beantwoorden gaat via de achtergrond denk, maar als oom agent dus lukraak mijn telefoon gaat controleren en ik stuur net een sms/imessage weg 10 seconden voor ik wordt staande gehouden en hij checkt mijn berichten krijg ik een prent?

Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 8 december 2017 13:01

En Android Auto / CarPlay dan?
Ik gebruik in de auto volop Spotify, Whatsapp en meer... Alles handsfree/spraakgestuurd.
En deze techniek komt alleen maar meer op. Wat mij betreft mag deze techniek verplicht worden in nieuwe auto's omdat het de gehele behoefte de telefoon te pakken weghaalt. Werkt een stuk beter dan handhaven.

Door Tweakers user Ruudjah, vrijdag 8 december 2017 13:13

...maar als oom agent dus lukraak mijn telefoon gaat controleren...
Het idee is dat hij het log van de VRA controleert, en dus niet lukraak je phone controleren. Daar hoef je trouwens sowieso niet bang voor te zijn, want ga er maar rustig vanuit dat verreweg de meeste agenten hier de kennis niet voor hebben.
En Android Auto / CarPlay dan?
Dan zal WhatsApp dus nooit in de voorgrond zijn en dus nooit worden geregistreerd (Ik weet niet precies hoe Android Auto/CarPlay werkt, ik maak een aantal aannames hier). Daarnaast kan Android Auto/CarPlay worden gewhitelist.

Vereist het gebruik van Android Auto/CarPlay bij een nieuw WhatsApp bericht het bekijken van het scherm, of is er een TextToSpeech manier aan gekoppeld?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 8 december 2017 13:15]


Door Tweakers user kazz1980, vrijdag 8 december 2017 14:22

Ruudjah schreef op vrijdag 8 december 2017 @ 13:13:
Dan zal WhatsApp dus nooit in de voorgrond zijn en dus nooit worden geregistreerd (Ik weet niet precies hoe Android Auto/CarPlay werkt, ik maak een aantal aannames hier). Daarnaast kan Android Auto/CarPlay worden gewhitelist.

Vereist het gebruik van Android Auto/CarPlay bij een nieuw WhatsApp bericht het bekijken van het scherm, of is er een TextToSpeech manier aan gekoppeld?
Ik heb ook geen idee hoe het gebruik van bv. Whatsapp via Android Auto / CarPlay door de telefoon geregistreerd wordt.... Mbv Android Auto en volgens mij ook Carplay kan vrijwel alles middels spraak aangestuurd en/of een enkele klik op het touchscreen in het dashboard van de auto. Uiteraard worden de ontvangen berichten voorgelezen en niet getoond op het scherm. Dus lezen via het scherm is geen optie.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 8 december 2017 14:22]


Door Tweakers user Ruudjah, vrijdag 8 december 2017 14:27

Dan is het een technisch implementatiedetail, wat zonder twijfel op de juiste manier kan worden ondersteund door een VRA. Het belangrijkste is dat het scherm niet nodig is om social media informatie te consumeren, wat klaarblijkelijk het geval is.

In andere woorden: Android Auto/CarPlay ondersteuning is in principe geen probleem.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 8 december 2017 14:27]


Door Tweakers user Siebsel, vrijdag 8 december 2017 16:17

In andere woorden: Android Auto/CarPlay ondersteuning is in principe geen probleem.
Jawel, want die app is op de voorgrond. Als ik Spotify via CarPlay bedien, is Spotify op de voorgrond van m'n iPhone. Ga ik op m'n iPhone naar Kaarten, veranderd de CarPlay display naar kaarten (en vice versa). Volgens jouw theorie zou Spotify via CarPlay dus in die logs moeten verschijnen. CarPlay is een verlengde van je iPhone display.

Daarnaast doe je, in mijn ogen, twee fundamenteel verkeerde en niet werkende aannames:

- 3e partijen gaan _nooit_ een iPhone app mogen ontwerpen die kan en mag monitoren welke apps er op de voorgrond zijn. Alles is afgeschermd en gesandboxed, dus technisch _kan_ het niet eens.
- Ik zie je meerdere malen reacties plaatsen over een "whitelist" en dingen in de vorm van 'je navigatie bedienen mag wel'. De wet is hierin heel duidelijk en simpel: zit je op de bestuurderstoel en beweegt het voertuig, mag je je telefoon _niet_ aanraken. Ook niet voor navigatie, een melding wegdrukken, etc. Geen uitzonderingen, geen 'gedoogde' dingen, etc.

Daarnaast roep je al op zo'n 3 reacties dat het 'edge cases' zijn (dumb phone, mensen met meerdere telefoons, telefoon van de bestuurder die door de passagier gebruikt wordt). Ik denk dat je je er op verkijkt hoeveel mensen binnen deze 3 'edge cases' vallen. Een voorbeeld uit eigen ervaring: mijn telefoon ligt aan de lader+carplay in m'n midden console. Als mijn vrouw naast me zit, kijkt ze regelmatig op mijn telefoon op twitter, nieuws app, etc.

Ik vind het lovenswaardig dat je hardop aan een idee denkt dat de verkeersveiligheid bevorderd, maar ik denk dat je dit idee echt moet laten varen, het gaat gewoon nooit werken. Ook al vanwege de omgekeerde bewijslast zoals je zelf al aangeeft :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 8 december 2017 16:31]


Door Tweakers user Ruudjah, vrijdag 8 december 2017 18:02

Wellicht is het inderdaad niet mogelijk met vanilla ontwikkeltools een iOS app the schrijven die registreert welke app in de voorgrond is. Maar met medewerking van Apple is dit zeker mogelijk mits Apple de wil heeft. Het zou inderdaad een politiek (want dat wordt het als je het management van Apple hiervoor nodig hebt) struikelblok kunnen zijn. Voor Android geldt dit niet.

De wet kun je aanpassen, en is met mijn voorgestelde oplossing zelfs noodzakelijk. Whitelisten en blacklisten is dus zonder meer mogelijk.

De edge-cases zijn edge-cases. Het gaat erom of mijn voorgestelde oplossing de bulk van het volk motiveert geen onverantwoordelijk telefoongebruik te doen. Met de genoemde edgecases denk ik dat dit zeker het geval is. Laten we de edgecases eens bij langs gaan:

Een dumphone zal VRA niet direct nodig hebben, omdat er simpelweg niet heel veel te doen is op en dumbphone. Je kan smsen, bellen en wat games spelen. In de praktijk zal het mee gaan vallen hoevaak mensen op een dumphone voor onverantwoordelijk gedrag zorgen. Dit is inderdaad een aanname. Echter hij is wel gestoeld op data: Slechts de afgelopen jaren is het gebruik van mobieltjes tijdens betsuring van een voertuig sterk toegenomen. En dat is sinds geavanceerde smartphones een hoge penetratie hebben.

Meerdere telefoons komt zeker voor en zal in de meeste gevallen afgedaan kunnen worden met een VRA. Denk aan een bluetooth of RFID beacon die meerdere telefoons hebben geconfigureerd, of een enkele phone die is geconfigureerd maar de "rij-status" doorgeeft aan de andere telefoons. Je zou als gebruiker natuurlijk een "fake-primaire-phone" kunnen gebruiken, maar dan ben je al heel doelbewust bezig de boel te flessen. Analogie is een fake nummerbord om flitspalen te omzeilen.

Als je als bestuurder een passagierstelefoon gebruikt dan ben je ook vreemd bezig. Tuurlijk, het kan, maar waarom zou je dit doen? Slechts in enkele gevallen zal er een reden voor zijn. Verder houden veel gebruikers er überhaupt niet van dat hun phone door anderen worden gebruikt, zelfs niet familieleden. Bovendien kunnen de meeste passagiers taken vervullen voor de bestuurder (e.g. opzoeken adres, bellen met vrienden).

Kortom: Je hebt zonder meer gelijk dat er edgecases zijn waarmee je mijn voorgestelde oplossing kan omzeilen. Mijn oplossing is inderdaad geen 100% sluitende oplossing. Maar desondanks geloof ik zeker in de oplossing als oplossing om drastisch de verkeersveiligheid te verhogen. Het zal niet voor iedereen altijd werken, maar het zal zeker goed werken voor de meeste bestuurders en daarom zijn doel halen.

Als laatste: het probleem van de "omgekeerde bewijslast" heeft een precedent in het professionele vervoer: hier worden uitgebreide logs van de bestuurder bijgehouden middels een tachograaf. Mijn oplossing registreert dan wel andere informatie, maar het idee dat je op vóórhand informatie registreert van de bestuurder om láter je correcte gedrag aan te tonen is hetzelfde.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 8 december 2017 18:06]


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 8 december 2017 18:15

slechte discussie,

1: waarom is mobiel gebruik van 10sec verboden maar bijv autoradio gebruik a 30sec in beginsel niet tenzij art 5 wvw van toepassing is.

2: waarom is er regelgeving tegen mobieltjes, terwijl 'gevaarlijk' mobiel gebruik al strafbaar was volgens datzelfde art 5... of anders verwoord waarom is art 5 niet bijgesteld met een lid dat zegt:
- als u langer dan 20sec iets doet dat u belet goed auto te rijden,

zodat dit veel meer dan alleen whatsapp of mobieltjes omvat maar ook roken, met je kinderen bezig zijn, een kop koffie of de krant.

3: waarom geen touchsensor die waarschuwd als je langer dan x sec geen 2 handen aan je stuur hebt...

Door Tweakers user Thalaron, zaterdag 9 december 2017 20:55

Ik stel liever voor om domme egoïstische mensen te verbieden om deel te nemen in het verkeer. Het probleem is de mens... niet die persoon zijn/haar telefoon.

Een verplichte VRA lijkt mij in elk geval ongewenst en geen oplossing. Wanneer gaan we preventief een alcoholslot / oogmeting / stresstest verplichten?

Reageren is niet meer mogelijk