Thinkpads dethroned

Door Ruudjah op zaterdag 27 juni 2009 20:04 - Reacties (13)
Categorie: Usability, Views: 3.884

Nadat ik een aantal Dell laptops had versleten, wees een goede vriend van me op Thinkpads. Voor hetzelfde geld tweedehands heb je een laptop met iets mindere specificaties. Maar andere kenmerken logen er niet om, namelijk:
  • Hoogwaardige behuizing die je kan vastpakken bij het scherm alléén
  • Asymetrisch, tijdloos ontwerp
  • Geen windows toets (voor de 20 en 40 modellen)
  • Touchpad en touchpointer
  • Vervangbare multibay voor DVD, extra accu of extra HDD met hotswap
  • Zeer dun ontwerp (mijn oog was toen gevallen op een Thinkpad T40)
  • ThinkLight (toetsenbord lampje voor typen in het donker)
  • Last but zeker not least: non-bloatware die precies doet wat het moet doen met redelijk goede interface
Kwaliteit. Goed spul. Kopen, gebruiken en niet meer over nadenken.

Geen gezeik met afgebroken plastic bezels en wat dies meer zij. Je moet goed je best doen om een thinkpad zó te mishandelen dat hij onbruikbaar wordt. Slechts het scherm kan bij een goede val kapot gaan, aangezien de CCFL (mini TL-buis) daar niet tegen kan. Maar de harddisk wordt tijdens de val uitgeschakeld, en de behuizing kan een goede klap hebben.

Zo óók met de software. ThinkVantage heeft één onderdeel wat je download en installeert na een verse windows install, waarna automagisch drivers en bedieningssoftware wordt geinstalleerd "ThinkVantage System Update". Fantastisch. Na een jaar of twee mijn kleine zusje ook maar overtuigd van een Thinkpad.

http://tweakers.net/ext/f/VNFLuVUdxGsRVNuzqP1D402Q/full.png

Een aardige anekdote hiervan: Ze deed een medicijntest een week lang bij een farmaceutisch bedrijf, waardoor ze in de kliniek moest blijven voor twee weken. Ondertussen was ‘windows gecrasht’. Een verse install was dus nodig. Dat werd als volgt opgelost: Broerlief stuurt een CD met windows op de post. Zuslief, geheel zelfstandig, download een Ubuntu LiveCD image, brandt het, en backupt de gegevens op een externe HDD. Dat gedaan, windows CD erin, klikken en gaan met een nieuwe, verse windows op de ThinkPad. Na telefonische ondersteuning geleverd te hebben (:P) download zuslief ThinkVantage, klikt 5 keer en ze werkt op een volledig geüpdatete klaptop.

Zuslief es em est: “alles werkt! Dikke kus”. Een adrenalinestoot dat zuslief helemaal zélf alles heeft gefixt gaat er door mij heen.

http://tweakers.net/ext/f/vnyOvD3jLDz4dKkoaZrxvOp0/full.gif

Nu stop ik mijn lofprijzingen voor ThinkPads, anders ga je mij met ‘fanboy’ associeren ;). Maar de (helaas) betere reden om hiermee te stoppen, is het bericht dat Lenovo (dat ThinkPad van IBM heeft overgenomen) advertenties laat zien na het installeren van de laatste ThinkVantage update. Dat voelde nèt zoals het bericht dat Sony spyware meeleverde op hun CD’s. Weet je nog?

http://tweakers.net/ext/f/LLVEwwVMMn9SpCYCKR7PmKp9/full.jpg

Afgezien van het feit dat je de ThinkVantage software niet meer serieus kan nemen in bedrijven. Doe je een presentatie, komt daar een advertentie van een concurrent voorbij. Afgezien van het feit dat dit geen probleem is, mits er een opt-in mogelijkheid wordt geboden. Afgezien van het feit dat er wel een optie bij zit die die specifieke advertentie uitsluit bij toekomstige weergaves (en er dus alsonog vrolijk een andere advertentie in beeld kan komen). Afgezien van het feit dat ik die update niet hoef te installeren. Afgezien van het feit dat...

...is het punt dat mijn adviezen aan personen en bedrijven niet meer serieus kunnen worden genomen, om een ThinkPad te nemen. Mijn vroegere relaas dat ThinkPads 100% kwaliteit zijn, moet ik nu terug nemen. Mijn advies is door deze actie in discrediet gebracht. Een steek in de rug van Lenovo, die dacht met die advertenties een extra centje te kunnen verdienen.
Deze post van een slashdot gebruiker zegt alles:
http://tweakers.net/ext/f/lzCnljlkUuduqzwZWTGU5piz/full.png

Zelfs al draait Lenovo deze actie terug met een nieuwe update, dan nog blijft er een wrang gevoel over. Ik heb nu namelijk de sterke indruk gekregen dat de mensen bij Lenovo niet meer in de gaten hebben wat ThinkPad gebruikers doet kiezen voor ThinkPads. En dus: in de toekomst kan er wel weer nèt zo’n actie op touw worden gezet. Denk dan aan bijvoorbeeld skinnable software, bloatware, (andere vormen van) adware, spyware... Onzinnigheden waar wij totaal niet op zitten te wachten en ons slechts productiviteitsvermindering en andere nadelige dingen brengt.


Dit incident laat de mindset zien bij Lenovo. En die is allesbehalve goed.

Volgende: Desktop of Web apps? 08-'09 Desktop of Web apps?
Volgende: Wat is een OS? 05-'09 Wat is een OS?

Reacties


Door Tweakers user TGEN, zaterdag 27 juni 2009 20:41

Zolang de hardware van dezelfde kwaliteit blijft vind ik het niet erg; ik gebruik die Windows-rommel toch niet. ThinkPads staan namelijk ook bekend om hun goede ACPI BIOSsen, die ook onder non-Microsoft besturingssystemen goed werken (NetBSD in mijn geval).

Door Tweakers user bulle bas, zaterdag 27 juni 2009 23:08

Mooi verhaal Ruudjah. Ik snap zulk soort kruimelarij inderdaad ook niet. (Ik vindt Thinkpads er spartaans uitzien, maar dat is inmiddels het koopargument geworden voor de aanhang. Dat doet er ook niet toe.)
Voor een Thinkpad betaal je toch wel stevig, de gebruiker koopt een Thinkpad met het beeld dat hij extra kwaliteit krijgt. Adwaar met een vormgeving uit 1994 vernietigt dat beeld in een klap, dat kan ik mij levendig voorstellen.

Overigens is je tekst verzorgd. Zinnen lopen soepel, en je hebt aan spelling gedacht.

Door Tweakers user Emiel1984, zondag 28 juni 2009 01:49

Toen ik 4 jaar terug een laptop voor mijn studie zocht kwam er ook Thinkpad naar voren. Op precies te zijn het T42 model. Thinkpad kwam bij wat onderzoek namelijk naar voren als een "zeer robuste" laptopbouwer. De prijs was echter op dat moment zo hoog voor de hardware dat ik uiteindelijk voor een Asus M6Va ben gegaan. Voor minder geld een sneller processor, accu met meer capaciteit, meer werkgeheugen en beter scherm. Asus stond daarnaast op dat moment ook al bekent om zijn "robuste laptops". Maar ik moet toegeven dat als de videokaart iets meer 'up-to-date' was de thinkpad wel mijn voorkeur had gehad.

[Reactie gewijzigd op zondag 28 juni 2009 01:49]


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 28 juni 2009 08:40

Maar als ze onttroond zijn dan moet er toch een nieuwe koning zijn, en die is er niet.

Het is spijtig dat Lenovo dit gedaan heeft, en misschien zou het onder IBM niet gebeurd zijn, maar het zijn moeilijke tijden voor iedereen. En dit heeft eigenlijk zeer weinig invloed op de algemene kwaliteit van een Thinkpad. En die is nog altijd verdomd goed.

Mijn eerste laptop was een 2°hands Toshiba, zeer goed ding en gebruikt totdat hij het begeven had. Daarna kocht ik een nieuwe Acer, 2 weken uit garantie en daar ging men investering. Laten herstellen was veel te duur. Maar ik zag bij een andere winkel direct een mooie promotie voor een HP Compaq, mijn eerste zakelijke laptop. Wat een verschil in kwaliteit. Deze heb ik eind vorig jaar naar de kast verwezen, het was tijd voor iets nieuws. Men eerste Thinkpad. Een X200 Tablet, en hoewel ik destijds die HP al een degelijke laptop vond was deze X200 nog een stuk beter. Er zullen maar weinige laptops zijn die deze bouwkwaliteit halen (Toughbooks niet meegerekend maar das een heel andere categorie).

Daarnaast blijven de Thinkpads zeer goede zakelijke machines, zeker met een degelijke uitgebreide garantie erbij. Gaat er iets mis staan ze de volgende werkdag aan de deur.

Door Tweakers user Confusion, zondag 28 juni 2009 10:11

Oplossing: draai net als ik Linux op je Thinkpad en verhuis de Windows installatie (mits dat volgens de EULA van jouw versie mag) naar een VM.

[Reactie gewijzigd op zondag 28 juni 2009 10:11]


Door Tweakers user Ruudjah, zondag 28 juni 2009 11:58

Ik zit zelf al steeds vaker met een jaloers oog naar *nix varianten te kijken. Vooral Ubuntu valt hierbij positief op. Maar anderen kunnen of willen niet hiermee werken, waardoor ik alsnog "gebonden" ben aan ThinkVantage System Update, voor bijvoorbeeld bedrijven en familie. Qua hardware blijft de ThinkPad onovertroffen, alhoewel de unibody van Apple ook wel interessant is.

Ik vraag me overigens af of de functionaliteit die ThinkVantage biedt (dus volume, extern scherm, WiFi aan/uit knoppen, etc) dan wél werkt op de verschillende *nix varianten. Anders is de oplossing net zo goed het niet installeren van die ThinkVantage software onder windows.

[Reactie gewijzigd op zondag 28 juni 2009 11:59]


Door Tweakers user dipje2, zondag 28 juni 2009 12:04

ThinkPads blijven de heer en koning wat betreft Laptop hardware, en daar gaat het toch uiteindelijk om?

Als de standaard handige Update tool tegenwoordig Ads laat zien, kan je ook nog steeds los de drivers van Lenovo of hun originele source vandaan halen.

Dat de actie jammer is, klopt helemaal natuurlijk. Maar als ik iemand een Thinkpad open zie doen weet ik wel gelijk dat dat ding nooit stuk zal gaan :).

Door Tweakers user Joep, zondag 28 juni 2009 13:22

Maar als ik iemand een Thinkpad open zie doen weet ik wel gelijk dat dat ding nooit stuk zal gaan :).
HAH! :X

Laat me niet lachen ;( Ik heb een Thinkpad T60p. Ik liet hem eens van ± 70 centimeter hoogte vallen (viel van de achterbank van auto) en dat terwijl m'n flaptop in een stevige laptop-tas van de TU/e zat. En ja hoor, een mooie barst in m'n behuizing en een scharnier van het beeldscherm zat een beetje los. Voor de rest was er niks aan de hand. Het systeem draaide gewoon nog en het beeldscherm was onaangetast. Toegegeven, hij kwam wel ongelukkig terecht, maar dit incident heeft mij er toe doen denken dat het niet uitmaakt hoe "stevig" een laptop wel niet is (op militaire ruggedized dingen na), als hij valt gaat er altijd iets kapot. Daarom zal ik nooit meer een Thinkpad kopen. Gewoon omdat je je blauw betaalt aan de spartaanse stevigheid van de laptop waarvan later blijkt dat je er niets aan hebt.

Het klopt dat het anders was afgelopen als de laptop die viel een simpele HP/Dell was, maar dan nog. Die zijn tenminste goedkoper te vervangen.

Door Tweakers user HyperBart, zondag 28 juni 2009 13:26

Kan je niet gewoon alle drivers los van de site afhalen gelijk een gewone pc en dan toch met het gedacht leven dat je een stevig ding hebt ?

Of gaan je volumetoetsen enzo dan nie tmeer werken ?

Door Tweakers user AE86, zondag 28 juni 2009 13:47

Jawel, je kan ook gewoon de drivers zelf installeren zonder het ThinkVantage systeem. Alles werkt dan ook (heb ik zelf ook).
Voordeel van het ThinkVantage systeem is natuurlijk wel dat deze de drivers update dus je niet iedere keer moet zoeken.

Door Tweakers user Confusion, maandag 29 juni 2009 07:17

@Joep Stoffels
Toegegeven, hij kwam wel ongelukkig terecht, maar dit incident heeft mij er toe doen denken dat het niet uitmaakt hoe "stevig" een laptop wel niet is (op militaire ruggedized dingen na), als hij valt gaat er altijd iets kapot
Dus omdat jouw Thinkpad ongelukkig terecht kwam negeer je alle andere ervaringen en concludeer je dat er 'altijd iets kapot gaat'? Die van mij is al drie keer op soortgelijke manier gevallen en heeft geen enkele schade opgelopen. Ik denk dat een willekeurige Dell er van onze gezamelijke vier vallen geen enkele overleefd had.

@Ruudjah
Volume, schermhelderheid, Wifi kill switch en suspend/hibernate werken in ieder geval onder Linux. M'n camera helaas niet. Je kan een externe monitor koppelen en gebruiken, hoewel dat met de Ati drivers niet altijd even goed werkt (breedbeeld + niet breedbeeld of twee verschillende resoluties wil weleens problemen geven).

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juni 2009 07:21]


Door Tweakers user TGEN, maandag 29 juni 2009 23:15

Onder NetBSD werken de zaken die je noemt gewoon, zoals WiFi aan/uit (dat gaat hardwarematig, de WiFi driver krijgt wel een "radio off" event), volume controls, ThinkLight, brightness van het scherm, etc. Dit komt mede door de goede ACPI BIOS, waarbij de embedded controller niet uit zijn neus staat te vreten op het moment dat je geen product uit Redmond draait. Suspend to RAM werkt ook, alleen biedt NetBSD geen ondersteuning voor suspend to disk. Aan de andere kant, zelfs het HSDPA modem en de SD card reader werken! :P

Deze ervaring heb ik overigens zowel met een R40 uit het jaar kruik ;) als een X61.

Door Tweakers user Rudy, dinsdag 30 juni 2009 15:44

Hoogwaardige behuizing die je kan vastpakken bij het scherm alléén
Heerlijk is dat hè :)

Reageren is niet meer mogelijk