Transport Tycoon competitie

Door Ruudjah op dinsdag 17 november 2009 15:48 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 9.957

Op gegeven moment had mijn leraar Nederlands, tevens leraar informatica op de HAVO, spliksplinternieuwe computers in het lokaal gezet. Iemand had toen Transport Tycoon DeLuxe geinstalleerd; een wereld waarin je je eigen transportbedrijf start.Spellen met een aanpasbare wereld, zoals SimCity, Zelda en Stunts waren en zijn altijd al mijn favoriet.

http://tweakers.net/ext/f/FFNDCDbCUIm55TSFc99FJJFk/full.jpg


Technisch gezien was TTDX geniaal: op een 486 kreeg Chris Sawyer het voor elkaar een gigantische wereld tevoorschijn te toveren met steden, wegen, rails, geanimeerde huisjes (bioscoop). Met 32MB ram werkte het als een tiet. Qua gameplay was het evenzo geniaal: een wereld waarin je alles kan doen en maken wat je fantasie je ingeeft.
Als je dan na 10 uur spelen je netwerk had ontworpen, viel er altijd wel weer wat te verbeteren. Busje hier, kolenlijntje daar, extra vliegtuigje... Nooit is het af.

Des te groter was de teleurstelling keer op keer als we een netwerk desync kregen, en het LAN spel abrupt naar de digitale jachtvelden was gestuurd. De netwerkstack van TTDX was niet om over naar huis te schrijven, Windows 9x code zal hier waarschijnlijk ook hebben geholpen.
Tot TTDPatch verscheen, en netwerk games bij bepaalde versies stabiel leken. Ook waren hier al een aantal aanpassingen in verschenen die het leven van een transport netwerk bouwer beter maakte. Een andere coder bedacht dat een –from scratch- ontwikkelde OSS implementatie op langere termijn beter zou zijn: OpenTTD was geboren. Vanaf versie 0.3 is die zo’n beetje speelbaar, vanaf versie 0.4 werdt het echt veel leuker.

Echter, al die projecten hebben niet iets toegevoegd wat de gameplay daadwerkelijk verbeterde. Natuurlijk, inline bus stations, distant join stations, kanalen, aquaducten, PBS, eenrichtings signalen, en meer features hielpen enorm in het bouwen van het netwerk. Maar het concept bleef hetzelfde: Een netwerk bouwen tot je er geen zin meer in had.
Tot bij versie 0.6 Kurt uit Berlijn een serverfork maakte, en hierin een ‘ranking’ toevoegde. Een ranglijst is geboren, iedere game levert je punten op. OpenTTD heeft voor het eerst en automatische leaderboard. Dat leverde zo’n 100 actieve en 400 casual spelers op. Het competitie element was daar in OpenTTD!Voor zo’n beetje de complete 0.6 tijd, Kurt’s Hard Goal (KHG) was de populairste server. Maar toen kwam 0.7 uit. Deze versie had zoveel veranderingen in de code, dat Kurt het niet meer een goed idee vond om zijn fork te blijven onderhouden. Kurt gooit de handoek in de ring, KHG is niet meer.

Met KHG dood, is het idee blijven bestaan. OHG (KHG, alleen dan open) werd het niet. Luukland en Ex hebben het idee opgepikt en verder ontwikkeld. “Ex”, een Tsjech, heeft nu de beste en populairste server gemaakt. Drie servers hebben rond europese avondtijden zo’n 30-40 spelers in totaal aan het spelen. Je kan CityMania spelen: degene die het eerste een stad heeft laten groeien tot 10.000 inwoners, wint. Of je speelt CompanyValue: degene met het grootste bedrijf na een periode, wint.

In plaats van het spel te spelen zonder doel, kan je nu een doel halen en daarbij direct jezelf meten met de competitie. Nooit was de TTD implementatie zo verslavend en leuk om te spelen.En het is zo ont-zet-tend simpel. Voeg een leaderboard en een puntensysteem toe, en spelers gaan tot het gaatje om het spel te winnen.

Volgende: 2022: GCar Sedan7 1.0 (1) 05-'12 2022: GCar Sedan7 1.0 (1)
Volgende: Desktop of Web apps? 08-'09 Desktop of Web apps?

Reacties


Door Tweakers user FragDonkey, dinsdag 17 november 2009 16:19

Ik volg het spel TTD al een hele poos.
(Ja ik speelde het op een 486 met 16 mb ram en win95 in het jaar 2002)
Geweldig om te zien dat TTD is opgepakt door de opensource community.

Door Tweakers user Soldaatje, dinsdag 17 november 2009 16:20

Lol stunts!
Zo heette dat spel dus waarmee ik na sluitingstijd opgesloten zat in mijn basisschool.

Door Tweakers user Ywa, dinsdag 17 november 2009 17:12

En toch lijkt het mij ook leuk om een vergelijkbare versie te hebben van Roller Coaster Tycoon 1/2. Beetje multiplayer. Meerdere parken naast elkaar. En zorgen dat je de meeste bezoekers krijgt t.o.v. je concurrenten.

Door Tweakers user onok, dinsdag 17 november 2009 17:35

VET! Ik speel idd al vrij lang OpenTTd, maar dit competitie idee spreekt me erg aan :) Ik ga het zeker eens proberen :)

Door Tweakers user Roel911, dinsdag 17 november 2009 18:09

Ik speel Transport Tycoon sinds 1996. Ik hoor graag wanneer er een competitie plaats gaat vinden.

Door Tweakers user onok, dinsdag 17 november 2009 18:20

heb je hier een speciale versie van open ttd nodig of een addon? of is de gewone openttd 0.7.x genoeg?

Door Tweakers user Ruudjah, dinsdag 17 november 2009 18:29

De trunk versie van de OpenTTD is voldoende om te kunnen spelen op deze servers. Je hebt dus geen aangepaste (gepatchte) versie nodig om mee te doen. De server forks zijn OpenTTD forks waarbij alleen de logica aan de kant van de server is gewijzigd.

Er zijn ook patched OpenTTD servers, maar die zijn veel minder populair en lastiger te installeren.

Dat was ook het mooie aan KHG: je kon met een gewone 0.6 OpenTTD client meespelen.

De meeste interactie gaat via de console. Zo heb je op dergelijke servers commando's als /info, of /claim <plaatsnaam>, of /goal. Ook de informatie van de game krijg je helemaal via de console, de chatwindow dus, voorgeschoteld.

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 17 november 2009 20:52

@Soldaatje: LOL 8-)
Stunts ftw!

Door Tweakers user Cyphax, dinsdag 17 november 2009 20:54

Toffe blogpost. En (Open)TTD is echt te verslavend. Ik speelde dat spel toen ik nog op de middelbare school zat al. Dat kan wel onderhand 15 jaar geleden zijn, het was ook nog niet de Deluxe versie. Op de 486. En nog steeds heb ik het geinstalleerd en speel ik het af en toe. Maar weinig spellen hebben zo'n replaywaarde. Ik heb dat gevoel helaas nooit gehad bij Locomotion.

Door Tweakers user Voxyn, dinsdag 17 november 2009 21:15

Transport tycoon _/-\o_
Helaas ontdekte ik het 2 weken voor mij examens :+ .
Heeft denk ik mijn cijfers ernstig benadeeld :P

Door Tweakers user 90710, dinsdag 17 november 2009 21:31

Ik vind de echte OTTD wel leuker dan al die verbouwingen, het breekt het TTD gevoel te veel, vind ik.

Door Tweakers user Roel911, dinsdag 17 november 2009 22:31

OTTD is zeker leuker, hulde voor de ontwikkelaars!

Door Tweakers user CFC-Mathijs, woensdag 18 november 2009 01:48

Gaaf!, ik heb hem hier nog origineel op CD liggen

Door Tweakers user susscorfa, woensdag 18 november 2009 23:39

voor mensen die ottd een leuk spel vinden kijk ook een keer naar simutrans ook opensource en een iets geaffanceerder game play

Door Tweakers user MistrX, donderdag 19 november 2009 11:07

Ruudjah, zit je ook op het Transport Tycoon forums? :)

Door Tweakers user sjoerddebruin, donderdag 19 november 2009 19:12

Ben nog een grote fan van Roller Coaster Tycoon. _/-\o_

Reageren is niet meer mogelijk