Desktop of Web apps?

Door Ruudjah op dinsdag 18 augustus 2009 21:43 - Reacties (7)
Categorie: Usability, Views: 4.813

De laatste paar dagen is er wat consternatie ontstaan, wat begon bij Michael Braude en werd opgepikt door Jeff Attwood. In het kort is het punt van Michael dat het ontwikkelen van web applicaties niet uitdagend genoeg is voor hem. Jeff's antwoord is dat eigenlijk alle nieuwe applicaties gemaakt worden voor het Web. Het tegenantwoord van Michael is vervolgens dat Jeff het niet helemaal correct gesteld heeft. Dat doe ik nu ook niet, en om het fijne ervan te weten stel ik voor dat je de drie blogposts gaat lezen.

http://tweakers.net/ext/f/aA5zDbk216Orkr0KbqeXQQGr/full.pnghttp://tweakers.net/ext/f/jacY9404A2cyX10YMjkk4Tms/full.pnghttp://tweakers.net/ext/f/CZa9uOXpwNP2BKXJoSKIPjcd/full.png

Web applicaties hebben een aantal hele fijne eigenschappen. Namelijk, ze hoeven niet worden geïnstalleerd, geupdatete, gedistribueerd, onderhouden en meer van dat soort handelingen. Precies zoals Jeff al aangeeft in zijn post.

Web applicaties hebben ook een aantal nare eigenschappen. Latentie, browser incompatibiliteit, bruikbaarheid, interfaces en persistentie zijn kenmerken die bijna altijd bij web applicaties worden onderschat of niet aanwezig zijn. Ook grafisch valt er een heleboel te verbeteren op de huidige web applicaties. Met DHTML kan je best aardige dingen doen, maar het haalt het bij lange na niet bij de mogelijkheden die je op de desktop hebt. Als je grotere datasets hebt, dan is dat vaak moeilijk om efficiënt in een web applicatie te verwerken.

Persoonlijk heb ik een vrij ongeduldige manier van werken op mijn computer. Mijn laptop heeft een dualcore processor, een moderne grafische kaart, een SSD en last but not least: een 100Mbit synchrone internet verbinding. Op dit moment zijn er slechts weinig applicaties waar ik zelf op moet wachten, bijna altijd moet de computer wachten op mij. Als ik een web pagina niet binnen 1 seconde op mijn scherm zien verschijnen, dan open ik de website in een nieuwe tab in een andere browser.

Als een website of web applicatie niet heel erg soepel aanvoelt, dan is deze applicatie voor mij direct gediskwalificeerd. Een wel heel ernstig voorbeeld hiervan is de website van Funda. Funda heeft een kaart van Google ingebouwd, en hier overheen hebben ze een hele ranzige informatielaag gelegd. Dit is zo slecht uitgevoerd dat het werken met deze functionaliteit mensen in verwarring brengt (inclusief mezelf). Ik zou zeggen: probeer het eens zelf. In eerste instantie dacht ik dat het aan een oude computer lag waar ik op dat moment Funda.nl ging kijken. Het is zo traag als dikke stront door een dunne trechter. Onwerkbaar.Over het algemeen kan ik zeggen dat het werken met de desktop applicaties veel sneller en soepeler gaat dan het werken met web applicaties. Hier zijn uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld de website van Tweakers.net, die heftig is geoptimaliseerd voor snelheid. Ook kan ik de server van Tweakers.net vanaf mijn huis bijna zien staan. Dat scheelt nogal in de latentie, en zorgt ervoor dat de website erg soepel en snel aanvoelt.

Wat Jeff denk ik vergeet, is de ongelooflijke iPhone app success stor(y/e). En strikt genomen zijn het allemaal desktop applicaties, die iPhone apps. Natuurlijk, er zit een heleboel webish technologie in, maar het blijven desktop applicaties. Als je stelt dat desktop applicaties doodgaan, of dood zijn dan sla je wat mij betreft de plank compleet mis. De populariteit van de iPhone app store toont dit wat mij betreft aan.De toekomst is dan ook een combinatie van web en desktop applicaties. Er zijn twee ontwikkelingen in deze context die ik met zeer veel interesse volg, namelijk de web tablet van TechCrunch en het OS van Google. Dit zijn twee ontwikkelingen die zich louter op het web richten, en waarbij desktop applicaties niet meer relevant zijn in het gebruik van de functionaliteit.

Web applicaties hebben veel toekomst, maar echt desktop applicaties vervangen zullen ze nooit.

Thinkpads dethroned

Door Ruudjah op zaterdag 27 juni 2009 20:04 - Reacties (13)
Categorie: Usability, Views: 4.579

Nadat ik een aantal Dell laptops had versleten, wees een goede vriend van me op Thinkpads. Voor hetzelfde geld tweedehands heb je een laptop met iets mindere specificaties. Maar andere kenmerken logen er niet om, namelijk:
 • Hoogwaardige behuizing die je kan vastpakken bij het scherm alléén
 • Asymetrisch, tijdloos ontwerp
 • Geen windows toets (voor de 20 en 40 modellen)
 • Touchpad en touchpointer
 • Vervangbare multibay voor DVD, extra accu of extra HDD met hotswap
 • Zeer dun ontwerp (mijn oog was toen gevallen op een Thinkpad T40)
 • ThinkLight (toetsenbord lampje voor typen in het donker)
 • Last but zeker not least: non-bloatware die precies doet wat het moet doen met redelijk goede interface
Kwaliteit. Goed spul. Kopen, gebruiken en niet meer over nadenken.

Geen gezeik met afgebroken plastic bezels en wat dies meer zij. Je moet goed je best doen om een thinkpad zó te mishandelen dat hij onbruikbaar wordt. Slechts het scherm kan bij een goede val kapot gaan, aangezien de CCFL (mini TL-buis) daar niet tegen kan. Maar de harddisk wordt tijdens de val uitgeschakeld, en de behuizing kan een goede klap hebben.

Zo óók met de software. ThinkVantage heeft één onderdeel wat je download en installeert na een verse windows install, waarna automagisch drivers en bedieningssoftware wordt geinstalleerd "ThinkVantage System Update". Fantastisch. Na een jaar of twee mijn kleine zusje ook maar overtuigd van een Thinkpad.Een aardige anekdote hiervan: Ze deed een medicijntest een week lang bij een farmaceutisch bedrijf, waardoor ze in de kliniek moest blijven voor twee weken. Ondertussen was ‘windows gecrasht’. Een verse install was dus nodig. Dat werd als volgt opgelost: Broerlief stuurt een CD met windows op de post. Zuslief, geheel zelfstandig, download een Ubuntu LiveCD image, brandt het, en backupt de gegevens op een externe HDD. Dat gedaan, windows CD erin, klikken en gaan met een nieuwe, verse windows op de ThinkPad. Na telefonische ondersteuning geleverd te hebben (:P) download zuslief ThinkVantage, klikt 5 keer en ze werkt op een volledig geüpdatete klaptop.

Zuslief es em est: “alles werkt! Dikke kus”. Een adrenalinestoot dat zuslief helemaal zélf alles heeft gefixt gaat er door mij heen.Nu stop ik mijn lofprijzingen voor ThinkPads, anders ga je mij met ‘fanboy’ associeren ;). Maar de (helaas) betere reden om hiermee te stoppen, is het bericht dat Lenovo (dat ThinkPad van IBM heeft overgenomen) advertenties laat zien na het installeren van de laatste ThinkVantage update. Dat voelde nèt zoals het bericht dat Sony spyware meeleverde op hun CD’s. Weet je nog?Afgezien van het feit dat je de ThinkVantage software niet meer serieus kan nemen in bedrijven. Doe je een presentatie, komt daar een advertentie van een concurrent voorbij. Afgezien van het feit dat dit geen probleem is, mits er een opt-in mogelijkheid wordt geboden. Afgezien van het feit dat er wel een optie bij zit die die specifieke advertentie uitsluit bij toekomstige weergaves (en er dus alsonog vrolijk een andere advertentie in beeld kan komen). Afgezien van het feit dat ik die update niet hoef te installeren. Afgezien van het feit dat...

...is het punt dat mijn adviezen aan personen en bedrijven niet meer serieus kunnen worden genomen, om een ThinkPad te nemen. Mijn vroegere relaas dat ThinkPads 100% kwaliteit zijn, moet ik nu terug nemen. Mijn advies is door deze actie in discrediet gebracht. Een steek in de rug van Lenovo, die dacht met die advertenties een extra centje te kunnen verdienen.
Deze post van een slashdot gebruiker zegt alles:


Zelfs al draait Lenovo deze actie terug met een nieuwe update, dan nog blijft er een wrang gevoel over. Ik heb nu namelijk de sterke indruk gekregen dat de mensen bij Lenovo niet meer in de gaten hebben wat ThinkPad gebruikers doet kiezen voor ThinkPads. En dus: in de toekomst kan er wel weer nèt zo’n actie op touw worden gezet. Denk dan aan bijvoorbeeld skinnable software, bloatware, (andere vormen van) adware, spyware... Onzinnigheden waar wij totaal niet op zitten te wachten en ons slechts productiviteitsvermindering en andere nadelige dingen brengt.


Dit incident laat de mindset zien bij Lenovo. En die is allesbehalve goed.

Usability award

Door Ruudjah op donderdag 7 mei 2009 22:44 - Reacties (30)
Categorie: Usability, Views: 6.672

Ik moest een reis plannen met de trein naar Alkmaar. Ik wooon in Amsterdam-Noord, dus ik kan kiezen om de trein te pakken op Amsterdam Centraal, of Zaanstad. Dus: ns.nl, invoe... hier gaat het mis. Omdat je de reis geografisch planned, check je eerst natuurlijk even google maps. Wat zie ik: 15 minuten fietsen naar Amsterdam centraal en 15 minuten naar Zaanstad. Zaanstad is goedkoper, dus begin ik in Zaanstad. Ik voer dus bij het ‘van’ vakje Zaanstad in. Maar dat veranderde mijn browser automagisch, heel vervelend, naar Zaandam! Ik wil niet beginnen in Zaandam, maar Zaanstad. Dat staat namelijk op mijn google maps aangegeven. (ik kijk/focus natuurlijk naar het station, en niet naar de periferie, en ik zie Zaandam staan). Dus probeer ik het nog een keer, en weer hetzelfde: Zaandam wordt er automagisch ingevuld. Nu begint er een kriebel over mijnrug te lopen.


ja, ook hier staat Zaandam & Zaanstad aangegeven. Maar als je gefocust/gericht bent op de trein, dan let je er simpelweg niet op

Ik mag van de NS niet naar Zaanstad, en daar is toch echt een station! Zou... zou zaanstad Zaandam _zijn_? Even inzoomen (nadat je weer een tab opent, naar google maps gaat, erheen scrollt, inzoomt). En jawel, station Zaandam is in Zaanstad. Goeiemorgen!Ik wist écht niet dat Zaandam == Zaanstad, blijkbaar. Ik kan mezelf omschrijven als redelijk intelligente usert (zonder arrogant te worden). Ik had google maps nodig om uberhaupt een geschikt beginstation te vinden. Daarna kon ik dat beginstation niet eens vinden op ns.nl.
Had ik nu moeten weten dat Zaandam == Zaanstad? Er zijn genoeg steden in Nederland die erg op elkaar lijken. Niet verwonderlijk dat de OpenTTD Town Name Generator erg goed werkt in OpenTTD, voor Nederlandse namen. Ervan uitgaan dat één stad twee namen heeft, is niet bijster handig. Natuurlijk, Den Bosch en Den Haag hebben meer dan één officiele naam, maar dat soort steden zijn dun gezaaid.
Dan verschijnt, na een beetje ‘guessen’ en uitzoeken (uitfrutselen) dan toch de gewenste geplande reis. Mét:Je voelt hem al aankomen. Een website dat het nodig vind om-:
 • mij google maps noodzakelijk te laten gebruiken
 • opeens zonder een fatsoenlijke alias of mededeling het nodig vind mijn beginplaats te wijzigen
 • mij (een ‘domme usert’ dus) niet opvoedt dat Zaandam blijkbaar Zaanstad is (of daar een station heeft)
- gaat geen usability award van mij krijgen. En dan ga ik nog niet eens beginnen over de ontzettend beroerde mobiele site. Ze hébben in ieder geval een mobiele site. Maar da’s genoeg stof voor een vervolg posting.
Eerst even lekker doorzagen over die usability award, daar wil ik ook nog even over ranten (voel mijn frustratie :+). Wat opvallend is, en wat ik me net ook realiseerde, is dat usability soms ambigu is. In mijn vorige posting en deze posting heb ik usability geinterpreteerd/neergezet als “bruikbaarheid van software”. Je hebt ook “accessability” (bruikbaarheid van software voor mensen met fysiek andere mogelijkheden"), wat nogal eens verward wordt met usability. Ik wist ook niet direct of die usability award nou bedoeld was in de zin van accessability of usability. Staat ook niet duidelijk op de site.

Dit is natuurlijk een soort van zeurverhaal, dat begrijp ik ook. Maar heb ik dan niet minder een punt, en is software gewoon nog niet goed genoeg? Teveel imperfecties die je het leven zuur maken? Of sla ik hier de plank gewoon mis, en ben ik aan het raaskallen?

Visueel of Textueel - wat ben jij?

Door Ruudjah op maandag 4 mei 2009 16:41 - Reacties (22)
Categorie: Usability, Views: 5.879

Office 2007 is ‘great’. Waarom? Mijn denkpatroon werkt niet alleen textueel, maar ook visueel. Hersenen passen een soort van patroonherkenning toe, waardoor je een teskt asl dit geowwon geod leesst, terwijjl hte bol vna de spelfauten staat. Hetzelfde gebeurt als je met de ogen over een textueel menu heen skimt, zoals bijvoorbeeld deze:

http://tweakers.net/ext/f/Wi8ChR9xlKK3izcznTGPyNKj/full.png

Microsoft heeft een leger aan UI developers in dienst. Dit legertje developers heeft dit goed begrepen, en heeft daarom de textuele en visuele elementen van een menu gecombineerd tot één geheel:

http://tweakers.net/ext/f/UjiMvbYnkD0Y8JKQ7yIHvPG6/full.png

Als je een textueel of visueel georienteerd denker bent, werkt dit skimmen altijd, en kan je effectief de functie vinden die je zoekt. De orientatie van hersenen is bij iedereen verschillend. Sommige mensen hebben hun visuele herkenning getraind, en zullen dus op icoontjes en kleuren en vormen focussen, terwijl anderen juist op teksten focussen. Dit zou je voor kunnen stellen met een lijn, met aan het ene uiterste de visuele herkenning, en de andere uiterste de tekstuele herkenning.
De tweakers.net tracker heb ik geheel uitgeschakeld. Dit gebruik ik toch niet, en aangezien ik meer visueel georienteerd ben zorgt het slecht voor clutter als ik de informatie op tweakers.net scan (skim).Interresant word het als je hier de office 2007 interface naast legt, of beter: eroverheen legt. Dan zie je dat er niet zo heel erg veel verschillen zijn. Boven het menu, eronder de content, en daaronder een statusbalk. Office heeft alleen de functies ondergeschikt aan de tab logisch en kleiner in icoontjes geordend;Tweakers.net maakt nog gebruik van ouderwetse uitklapmenu’s. Qua ruimte neemt de ribbon meer hoogteruimte in beslag. Het heeft wel als groot voordeel dat de functionaliteiten visueel én textueel weergegeven worden. Dit is niet het geval bij het Tweakers.net menu. Omdat ik persoonlijk behoorlijk visueel ben ingesteld (ik raak bijvoorbeeld even in de war als een collega een klasse in C# heeft veranderd, zodat de visuele structuur is gewijzigd), moet ik iedere keer weer heel goed kijken wat ik wil doen. Het zal er natuurlijk mee te maken hebben dat ik minder vaak het Tweakers.net menu gebruik, maar dan nog is er eigenlijk nooit sprake van automatische patroonherkenning. Ik moet echt met mijn volle aandacht erbij het juiste item uit het menu aanklikken.

Overigens was ik zeer positief verbaasd dat de ontwikkelaars van Ubuntu Gnome hier blijkbaar al rekening mee hebben gehouden. Je kan bij de instellingen van je buroblad daar simpelweg aangeven wat je zelf het prettigst vind werken! Zie hier:Mijn punt? Gebruikers interfaces die puur textueel of puur visueel zijn ingericht bereiken een hoop mensen niet, of veel minder goed. Ideaal zou zijn een combinatie van beiden.

Klik op OK om te annuleren

Door Ruudjah op dinsdag 31 maart 2009 14:48 - Reacties (16)
Categorie: Usability, Views: 6.657

Sinds we een solide basis hebben om software te gebruiken, is usability steeds meer een issue. Waar we vroeger nog op F1 moesten drukken als er geen toetsenbord was aangesloten, krijgen we nu al een heuse grafische interface voorgesschoteld. Met die solide basis bedoel ik een geevolueerde zwart-wit point en klik interface die bedacht is bij Xerox, en via Mac OS, windows 1/2/3.11 WFW/95 16-bit/98 32-bit bij XP 32-bit is belandt. Momenteel hebben we een fantastisch gigantisch aanbodt van kits om interfeestjes mee te bouwen: van notepad waar we kunnen HTML-en tot .NET 3.5 WPF (en alle honderden kits die ertussen liggen, zoals bijvoorbeeld Adobe Flex, MFC en Google Web Toolkit).

Met dergelijke, laatstgenoemde tools waar we 3D icoontjes en schermpjes in luttele minuten in elkaar kunnen klikken hebben we als programmeurs, software ontwikkelaars en interaction designers steeds minder recht van klagen op features voor de UI. Omdat deze UI toolage steeds volwassener begint te worden, wordt meer van het talent van de ontwerper (hier even een verzamelnaam voor programmeur, software ontwikkelaar en interaction designer) gevraagd. Het is immers nu niet meer zo dat we geen goede interface idiomen hebben die we makklijk kunnen gebruiken; voor de meeste UI problemen bestaat immers een goede oplossing. De focus verschuift dus steeds meer op het juist toepassen van de beschikbare mogelijkheden op het gebied van UI.

Dat zelfs ‘groten’ als Youtube nog lopen te zwijnen, verbaasd me dan eerlijk gezegd ook een beetje. Deze mag wat mij betreft regelrecht op de frontpage van TheDailyWTF:Het is toch niet zo heel erg moeilijk om te bedenken dat je ook twee knoppen kan maken “Youtube in het Nederlands” en een knop “Youtube in het Engels”? In plaats daarvan, is er maar een extra zin bij geplaatst: Klik op OK voor the English version. Kan ik met mijn hoofd niet bij.
Interresanter is het als de omgekeerde usability psychologie wordt gebruikt om je keihard te bedonderen...:


Simplisme is in mijn ogen vaak de beste vorm om briljante dingen te ontwerpen. Een nachtlamp. Wat is het grote probleem van lampen? Nou, je hebt licht nodig om hem aan te doen. En laat een lamp nu net een device zijn om licht te produceren. Het bootstrap probleem; het chicken-and-egg probleem. Wie kan zich niet een filmfragment voorstellen waar een halfwakkere speler met zijn hand in het duister tast om het knopje van het lachtlampje te vinden (en graait in een gebruikt condoom of een stekende achtpoter)? De geniale oplossing die ik in een huis tegenkwam was... géén knopje op de draad van het nachtlampje monteren. In plaats daarvan, simpelweg het héle lampje als knop gebruiken... Een touch-interface! Één keer aanraken? Lamp gaat zachtjes aan. Tweede keer? Hij gaat feller branden. Derde keer? Lamp brandt op zijn felst. Vierde keer? Lamp gaat uit. Enzovoorts. Kijkt u even mee: (met welgemeende excuses voor de HTC Touch Pro filmkwaliteit)Mijn punt? Het is best moeilijk om een goede interface te ontwikkelen. Terwijl, als zo’n interface eenmaal gefixt is, het _er zo simpel uitziet_ dat je er gek van wordt dat je er zoveel tijd aan hebt besteed. Wat zou de youtube designer hebben gedacht?